Pamětní medaile L. Janáčka na mezinárodním festivalu Janáček Brno 2018.

Díky vynikající dramaturgii festivalu Janáček Brno 2018 zamířili do Brna špičkové umělci a ansámbly. Správní rada Nadace Leoše Janáčka rozhodla o ocenění některých z nich prestižní Pamětní medailí Leoše Janáčka.

24. listopadu 2018 byla oceněna Opera Národního divadla moravskoslezského, a to za trvalou a mimořádnou péči o provádění děl Leoše Janáčka. Medaili z rukou předsedy správní rady NLJ doc. Vladimíra Richtera převzal ředitel NDM a režisér představení opery Osud Jiří Nekvasil. Osmnáctého října jubilejního janáčkovského roku 2018 totiž premiérou opery Osud dovršila ostravská operní scéna kompletní řadu Janáčkových oper zahájených inscenací Její pastorkyně v roce 1919. Opera NDM tak stanula vedle Národního divadla Brno jako celosvětově druhá scéna, jež má na repertoáru celé Janáčkovo operní dílo.

25. listopadu 2018 převzal Pamětní medaili Leoše Janáčka za trvalou a vynikající interpretaci díla Leoše Janáčka na českých i zahraničních jevištích a koncertních pódiích dirigent Tomáš Netopil. Ocenění bylo předáno před představením opery Věc Makropulos, kterou soubor Vlámské opery pod taktovkou Tomáše Netopila speciálně pro brněnský festival (po dvouleté pauze od premiéry 2016) nastudoval z kritické edice Jiřího Zahrádky, jemuž byla téhož večera předána Mimořádná cena Leoše Janáčka. Ve spolupráci obou laureátů vznikla v minulosti (2014) např. i nahrávka Glagolské mše.

2. prosince 2018 po představení opery „Z mrtvého domu“ v produkci Velšské národní opery z Cardiffu byl pamětní medailí Leoše Janáčka oceněn dirigent Tomáš Hanus. Jako cardiffský hudební ředitel nastudoval Hanus Janáčkův poslední operní kus z nové kritické edice nedávno zesnulého britského muzikologa Johna Tyrrella. Publikum v Brně tak mělo poprvé možnost slyšet znění díla v podobě nejbližší skladatelovým hudebním záměrům. Režijní uchopení spočívalo v rukou velkého janáčkovského propagátora a cardiffského uměleckého šéfa – Davida Pountneyho.

Kvarteto Pavla Haase (Pavel Haas Quartet) obdrželo Pamětní medaili Leoše Janáčka za dlouhodobě mimořádnou interpretaci komorního díla Leoše Janáčka na českých i zahraničních koncertních pódiích. Oceněn byl zejména poctivý, vřelý a osobitý přístup, který Veronika Jarůšková, Marek Zwiebel, Jiří Kabát a Peter Jarůšek vkládají do společné interpretace hudby nejen Leoše Janáčka či jeho žáka Pavla Haase.

Mezi laureáty prestižní Pamětní medaile Leoše Janáčka přibyl 3. 12. 2018 významný britský skladatel, dirigent a klavírista Thomas Adès. Po vynikající nahrávce Zápisníku zmizelého (2002) s Ianem Bostridgem je nyní napjatě očekáván záznam janáčkovského klavírního recitálu, s jehož programem Adès zamířil z Brna do Paříže, Londýna a Lisabonu.

Skvělý ročník festivalu Janáček Brno byl 5. 12. 2018 uzavřen operou Výlety páně Broučkovy, na jejíž inscenaci spolupracovaly mj. tři osobnosti oceněné Pamětní medailí Leoše Janáčka.
Dirigent Jaroslav Kyzlink převzal medaili za výbornou interpretaci Janáčkova operního i koncertního díla šířeného od Evropy po Japonsko.
Pěvci Jaroslav Březina a Aleš Briscein mají oba na svém kontě excelentní nastudování janáčkovských operních rolí, jež ztvárnili mimořádně po pěvecké i herecké stránce.

Na závěr festivalu poděkovala Nadace Leoše Janáčka jménem dlouholetého člena správní rady Ing. Pavla Kysilky emeritní ředitelce PhDr. Evě Drlíkové za její celoživotní organizační, ediční, redakční a publikační práci a za vynikající osobní přínos k šíření Janáčkova odkazu.