Pamětní medaile Leoše Janáčka pro Evu Urbanovou a Geoffreyho Chewa

19. listopadu 2018 u příležitosti uvedení opery Káťa Kabanová na Mezinárodním festivalu Janáček Brno udělila Nadace Leoše Janáčka dvě Pamětní medaile.

Paní Eva Urbanová, jež v představení režírovaném Robertem Carsenem ztvárnila roli Kabanichy, obdržela medaili za mimořádnou pěveckou a hereckou interpretaci Janáčkova operního díla na českých i zahraničních jevištích. Významná pěvkyně se vedle mnoha mezinárodně úspěšných rolí nesmazatelně zapsala do širokého diváckého povědomí jako Kostelnička v Její pastorkyni. Za tuto roli získala také dvě ceny Thálie (v roce 1997 a 2005), a za ztvárnění Kostelničky v inscenaci Kanadské operní společnosti v Torontu obdržela cenu Dora Mavor Moora. Z Janáčkových operních postav má na svém kontě také Mafru Ignatěvnu Kabanovou v opeře Káťa Kabanová, matku Míly v Osudu a Emilii Marty z opery Věc Makropulos. Na cenu Grammy byla nominována její nahrávka Šárky pod taktovkou sira Charlese Mackerrase.

Společně s Evou Urbanovou převzal 19. listopadu Pamětní medaili Leoše Janáčka prof. Dr. Geoffrey Chew. Emeritní profesor Royal Holloway, University of London, byl oceněn za šíření povědomí o české hudbě a kultuře v zahraničí, a za mimořádný přínos v oblasti poznávání díla Leoše Janáčka. Geoffrey Chew studoval na Royal College of Music a University of Cambridge a v rámci doktorského studia na University of Manchester strávil v 60. letech tři roky studia výzkumem pramenů v brněnských archivech. Od těch dob se do Brna pravidelně vrací, od roku 2006 také vyučoval na Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Podílel se zde na vzniku mnoha publikací a sborníků z mezinárodních muzikologických kolokvií. Dlouhodobě se zabývá tématy hudební teorie, estetiky a dějin české hudby a kultury. Chew je autorem více než stovky hesel ve světově uznávaném slovníku The New Grove Dictionary of Music and Musicians a od roku 2016 je členem redakčního výboru Grove’s Dictionary Online, kde působí jako redaktor českých hesel.