prof. John Tyrrell

Profesor John Tyrrell (nar. 17. 8. 1942), britský muzikolog a přední znalec a propagátor české, zejména Janáčkovy hudby, zemřel po těžké nemoci 4. října 2018.
Tyrrell je držitelem čestných doktorátů Masarykovy univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění; v lednu 2018 obdržel cenu Classic Prague Awards „mezinárodní vyslanec české hudby“.
John Tyrrell studoval muzikologii v Kapském městě, Oxfordu a v rámci stipendia Britské rady a Českého hudebního fondu pracoval s Janáčkovými autografy a dokumenty přímo v Brně. Od roku 2000 působil jako profesor na univerzitě ve velšském Cardiffu. Vedle knihy „Czech Opera“ a početných studií je autorem nejrozsáhlejší monografie o Leoši Janáčkovi (Janáček: Years of a Life. Vol. 1: 1854-1914, Vol. 2: 1914-1928. Vydáno 2006-2007), jejíž první díl brzy vyjde i v češtině. Z ediční činnosti lze vyzdvihnout jeho kritické edice oper Její pastorkyňa (verze 1908) a opery Z mrtvého domu, které ve spolupráci se sirem Charlesem Mackerassem vydali u vídeňské Universal Edition.

Jeho památce bude věnován letošní ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno.